Pulpeciki z cieciorki i płatków owsianych
Tym razem bardzo prosty i szybki przepis na pulpeciki z cieciorki i płatków owsianych. Przepis wykonasz w mniej niż 30 minut. Zatem do dzieła będzie smacznie i zdrowo.

Czas przygotowania 15 minut.
Czas gotowania 30 minut.
Ilość porcji 4.
Wartość odżywcza na jedną porcję:
Kcal | Tłuszcz | Węglowodany | Cukry |
---|---|---|---|
455 | 23g | 51g | 17g |
Składniki:
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki kminku
- 800 g cieciorki z puszki lub słoika
- 100 g płatków owsianych
- pęczek kolendry
- przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Posiekać cebule na maleńkie kawałki.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić posiekana cebule, smażyć ja około 3 minut. Po trzech minutach dodać kminek i smażyć kolejną minutę.
- Do miski wkładamy cieciorkę i pęczek kolendry oraz wcześniej podsmażoną cebulę.
- Mieszamy to za pomocą miksera do momentu aż wszystkie składniki będą połączone ale w dalszym ciągu będą widoczne grudki.
- Dodajemy płatki owsiane i mieszamy wszystko.
- Z tak przygotowanej masy lepimy pulpeciki powinno ich wyjść około 16.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pulpeciki
- Smażymy je około 4 minuty
- Na sam koniec dodajemy 150 gram przecieru pomidorowego i 100 ml wody i smażymy przez 2 minuty.
Komentarze
Prześlij komentarz