Truskawkowy sernik
Prosty przepis na truskawkowy sernik. Bez gotowania i pieczenia.

Schłodzić przez noc w lodówce.
Wartość odżywcza na jedną porcję:
Kcal | Tłuszcz | Węglowodany | Cukry |
---|---|---|---|
392 | 31g | 23g | 15g |
Składniki:
- 250 gram herbatników
- 100g stopionego masła
- 600g pełnotłustego miękkiego sera
- 280 ml śmietany kremówki
- 125 g cukru pudru
- 400 g truskawek
- ekstrakt z wanilii
Herbatniki wrzucamy do torebki foliowej i rozdrabniamy przy pomocy wałka na drobniutkie kruszki. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem (100 gram) i wanilią na jedolitą masę. Następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy dopóki składniki nie bedą dobrze połączone. Masę przekładamy do formy uważając na to by nie powstawaly w niej bąbelki wypełnione powietrzem. Na wierzchu masę wygładzamy. Na wierzch ciasta przygotowujemy mus z 200 gram truskawek zblendowanych z 25 gramami cukru pudru i 1 łyżeczką wody. Pozostałe truskawki kroimy i układamy na wierzchu ciasta po czym zalewamy je musem. Tak przygotowany sernik wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz